Hvad er mutual funds?

Du har måske hørt om mutual funds før, men navnet på investeringen skaber forvirring. Det er ikke underligt – på dansk bliver denne slags investering nemlig ofte kaldet: Investeringsforening. Dog kan en investeringsforening også henvise til andre investeringsmetoder som eksempelvis ETF’ere, selvom det er en anden slags investeringsforening. 

I denne artikel vil vi forsøge at give dig et kort overblik over, hvad en mutual fund er og hvordan sådanne adskiller sig fra andre investeringsforeninger. 

Mutual funds og betydningen 

Mutual funds er en fond bestående af flere forskellige selskaber og derfor aktiver, som du kan investere i. Ofte er investeringer i mutual funds betragtet som en mindre risikofyldt og derfor mere sikker investeringsmetode. 

Når man investerer i mutual funds, investerer man i flere forskellige virksomheder – og hvad er chancen for, at alle disse aktiver mister værdi? Det er derfor ikke underligt, at denne investering er set som en mere sikker én af slagsen. Dog er det vigtigt at nævne, at en investering i mutual funds er bedre som en langsigtet investering, idet der sjældent forekommer et stort afkast men derimod et gennemsnitligt og mere stabilt afkast. 

Andre investeringsforeninger

Andre investeringsforeninger, herunder ETF’ere, er børsnoterede. Det er her, at mutual funds og andre investeringsforeninger specielt er forskellige. En investeringsforening kan vælge at lade sig børsnotere af mange forskellige årsager – og det er bestemt ikke nødvendigvis negativt, hvis investeringsforeningen ikke er børsnoteret såsom dem, man kalder mutual funds. 

Der er blot andre ønsker fra ledelsen i fonden. Hvis investeringsfonden lader sig børsnotere betyder det blot, at fonden er interesseret i at skabe opmærksomhed og kapital. 

Hvad er gode og dårlige investeringsforeninger? 

Der er ikke ligegyldigt hvilken investeringsforening, som du vælger at investere i. Flere forskellige organisationer kårer eksempelvis de bedste investeringsforeninger, som du kan investere i. Selvom du selvfølgelig altid skal lave din egen research, før du investerer i noget som helst, kan du sagtens lytte til disse kåringer. Du kan læse mere om disse på eksempelvis Dansk Aktionærforening.

Disse kåringer er baseret på fondens estimerede afkast over de kommende år samt hvilke omkostninger, der hører til disse investeringer. En investeringsfond kommer nemlig med en del omkostninger, som også påvirker investoren og her kan det være godt at vide, hvad afkastet er, når omkostningerne er betalt. 

Er du interesseret i at læse mere om mutual funds, læs denne artikel. Der er selvfølgelig en del at sætte sig ind i, når man skal starte på at investere i mutual funds, men det kan bestemt lade sig gøre! Lad eventyret begynde.